Контакти:

IMG 20230305 000652

Їстівні комахи. Хто хоче, щоб ви їли хробаків?

Нещодавно ми всі бачили заголовки: «ЄС змушує нас їсти хробаків». Ми чули, що чиновники ЄС хочуть змусити нас зробити їстівних комах звичайною частиною нашого раціону. Перспектива поїдання хробаків лякає. Адже комахи, навіть якщо ми називаємо їх їстівними, все одно є хробаками, які викликають у нас страх і огиду. Але що таке істина? Чи справді нас змусять їсти хробаків? І кого хвилює величезна популярність їстівних комах? Прочитайте деякі факти нижче і дізнайтеся все, що вам потрібно знати про їстівні комахи.

По перше. Ніхто вас ні до чого не примушує, тим більше немає черв’яків. Європейський Союз дозволив використання сировини (борошна), отриманої з певної та перевіреної їстівної комахи.

Про таке розведення необхідно належним чином повідомляти та проводити його, щоб забезпечити найвищі стандарти якості та гігієни. При цьому кожен продукт, що містить борошно зі їстівних комах, має бути точно маркований. Таким чином, список інгредієнтів включатиме не лише латинську назву хробака, а й повну польську назву сировини, наприклад. «сушені личинки борошняного хробака» (Тенебріо Молітор)». Повірте мені. Продукти, що містять їстівні комахи, на перший погляд відрізнятимуться від інших з двох причин. Виробникам захочеться похвалитися своїм продуктом і не знайдеться божевільного, який дозволив би собі приховати використання комах у складі, адже якби шахрайство було виявлено, з ним просто було б покінчено. Так що у вас буде вибір і якщо ви не захочете, ви не вживатимете продукти, що містять хробаків.

По-друге. На перший погляд, поїдання їстівних комах цілком здається жахливою перспективою. Хоча я пробував сушені личинки борошнистої роси, приправлені сиром, я поки що не наважився вживати сушеного цвіркуна. Саме тому виробники білка із черв’яків пропонують продукти з невеликою добавкою (максимум 5%) борошна їстівних комах.

Така добавка позитивно позначиться на поживних властивостях продукту, але не вплине на кінцевий смак. А найголовніше це дозволить нам поступово звикнути до перспективи появи в нашому меню їстівних комах. І чому варто змиритися з фактом споживання черв’яків у майбутньому. Тому що це джерело дуже легкозасвоюваного, повноцінного та корисного білка. Борошно із їстівних комах містить повний набір незамінних амінокислот, вітамінів та мінералів, як і традиційне м’ясо. Більше того, перші дослідження показують, що залізо та інші елементи краще засвоюються. Черв’ячна сировина також містить корисні ненасичені жирні кислоти та вітаміни С та А, яких немає у м’ясі. Але це ще не все.

По-третє. Що ще каже на користь розведення їстівних комах? Екологія. Для виробництва 1 кг білка з черв’яків потрібно на 90% менше енергії, простору та корму, ніж для виробництва 1 кг яловичини. Більше того, викиди парникових газів від розмноження їстівних комах можуть бути скорочені до 99%, порівняно з викидами від тваринництва.

Ще однією перевагою є відсоток їстівних частин. У цвіркуна він становить 80% маси тіла. Після вибою корови до 40% її ваги становлять неїстівні відходи. Для годівлі птиці, свиней та великої рогатої худоби потрібні величезні кількості кормів, які вирощуються на багатьох гектарах землі. Зменшуючи кількість необхідних кормів, ми отримуємо землі для вирощування овочів та зернових культур для споживання людиною. Насправді ці аргументи можна наводити нескінченно.

Але! Є хробаків не так просто. Ферми їстівних комах мають відповідати високим санітарним нормам, щоб забезпечити умови безпеки.

Це означає надання 100% безпечного продукту, вільного від мікробіологічного забруднення, важких металів та пестицидів. У Польщі та Європі немає традиції поїдання і, отже, розведення комах. Тому зараз білок черв’яків коштує дуже дорого і не конкурує з тваринним білком. Звичайно, новим поколінням знадобиться багато років, щоб звикнути до нових продуктів, які містять їстівні комахи.

Незалежно від того, чи підтримуєте ви революцію комах чи навпаки, не вірте сліпо тому, що чуєте та бачите по телевізору. Я весь час запитую, чому так багато говорять про комах як про новий продукт, дозволений для споживання людиною?

Хто був зацікавлений у тому, щоб налякати та посіяти паніку тим, що ЄС змушує нас їсти черв’яків? У 2018 році ЄС дозволив продаж їстівних комах. І з того часу на ринку можна знайти сушених, запечених та приправлених їстівних комах. Хрумкі ароматні черв’яки вже кілька років рекламуються як корисна заміна чіпсам або хрустким паличкам. Мабуть, хтось зацікавлений посіяти паніку і викликати страх у громадській думці. А може, хтось просто хоче відвернути нас від справді важливого?

Наче це не так. Цей протест, побачивши борошно, приготоване з борошняних черв’яків, також має свої переваги для кар’єри їстівних комах.

Тим більше кажуть і пишуть про хробаків. Більш правдиві факти сягають ширшої спільноти, яка може ознайомитися з темою вживання в їжу черв’яків. Для багатьох людей у ​​світі (включаючи мене) вживання мозочка, равликів, бичачих яєчок, мов, кров’яної ковбаси, удодів або рубця неприйнятно. Проте мільйони людей по всьому світу їдять ці страви. Вони мають приємний смак і не викликають огид. А тепер подумайте, що б ви віддали перевагу? Непомітне та несмачне додавання 5% черв’ячного борошна в готову продукцію? Чи є в магазинах готові страви на кшталт мізків у грибах, яєчок в оцті, свинячих мов? Божевільне бачення? Немає нічого далекого від правди. Людей у ​​світі стає дедалі більше, а місць для вирощування та розведення стає дедалі менше. Ми повинні використовувати альтернативні та екологічні джерела білка, інакше його не вистачить на всіх.

Дякую за увагу 🙂 Запрошую вас прочитати й інші статті в галузі харчових технологій, які ви можете знайти у моєму блозі.

Ви можете знайти мене у Facebook та Instagram, де я щодня переправляю технологічні знання.

Я також рекомендую вам додати свою адресу електронної пошти до списку розсилки внизу сторінки. Люди у списку першими дізнаються про нові статті та отримують бонусні рецепти та матеріали, до яких більше ніхто не має доступу.

Спасибі за ваш час! Приходьте, коли вам заманеться!


Автор Статті: “ПАНІ ТЕХНОЛОГ”

Залишити відповідь