Контакти:

risotto z kurczakiem brokulami

Різотто з куркою та броколі

Я щойно перевірив, і останній рецепт з’явився у блозі… півтора роки тому! Я вирішив, що настав час трохи змахнути пил з цієї категорії. На цей раз я приготувала його сама, що, як відомо, буває вкрай рідко.

Друзі кажуть мені, що у мене на кухні дві ліві руки, я можу підпалити готові вафлі і я просто не люблю готувати. Не знаю, що зі мною сталося останнім часом, але мене почало тягнути на кухню. Я навіть планував там сидіти і чекати, доки воно пройде, але факт у тому, що я там частіший гість. Я маю на увазі, коли я готую, тому що я завжди часто приходжу сюди, щоб щось з’їсти. 🙂

Є кілька страв, які я дуже люблю їсти, але мої улюблені – класичне різотто та карбонара. Я поки що не можу приготувати пасту карбонару у тому вигляді, в якому вона має бути, але я вдосконалила різотто. Сьогодні страву, яку вже багато разів куштували та хвалили – різотто з куркою та броколі. Базовий рецепт створила Еліза з компанії White Plate, якій я завдячую своєю майстерністю у приготуванні цієї страви — я її трохи модифікувала.

Складний рівень: середина

Час підготовки: близько 45 хвилин

Порція для: 4 особи (або 2 любителі різотто)


Інгредієнти (у порядку приготування)


  • топлене масло 60 г
  • маленька червона цибулина
  • Рис Арборіо (спеціальний для різотто) близько 200 г (напівпакета)
  • біле вино (за бажанням)
  • овочевий або пташиний бульйон (можна приготувати з екокубу) 1 літр
  • куряча грудка (я використовую фермерську) 200 г
  • плоска чайна ложка солі
  • плоска чайна ложка перцю
  • 1/4 чайної ложки гострого перцю
  • чайна ложка гранульованого часнику (за бажанням)
  • половина броколі
  • сир (пармезан, грана падано, бурштиновий, пекорино – на ваш смак)

Спочатку приготування різотто мені здавалося дуже складним і я майже не відходив від плити, щоб щось зіпсувати. Тепер я роблю їх без проблем і зовсім не відчуваю стресу. Найголовніше при приготуванні цієї страви – бути повільним. 🙂 Йому потрібен час, щоб дозріти, придбати аромат і ввібрати всі інгредієнти. Таке, майже буквально, медитативне готування.


Спосіб приготування


Крок №1

У каструлі розтопіть половину вершкового масла, а потім додайте дрібно нарізану червону цибулю. В оригінальній версії цибуля біла, але смак червоного мені подобається набагато більше. Цибуля має стати напівпрозорою на повільному вогні (у мене на індукційній плиті це 3 хвилини), у мене це займає 5-7 хвилин. Я знаю, що спочатку це займає багато часу. 🙂

Крок №2

Тим часом у окремій каструлі приготуйте бульйон. Просто розчиніть кубики в окропі, а потім залиште їх на слабкому вогні, щоб вони залишалися теплими.

Крок 3

Коли цибуля стане напівпрозорою, додайте весь рис і перемішайте з олією та цибулею на повільному вогні. Ніщо не може згоріти. За кілька хвилин (не поспішайте) ви можете додати вино, якщо хочете. Постійно помішуючи, на мить збільшіть вогонь, щоб випарувався спирт (потім збільшую температуру до 8 на плиті індукції). Зазвичай це той момент, коли я вмикаю витяжку. 😉

Крок 4

Знову зменшіть вогонь і влийте в рис перший ополоник бульйону. Як тільки рис вбере бульйон, додайте ще порції. Не поспішайте, дайте йому стільки часу, скільки йому потрібне! Крім випаровування алкоголю, я зазвичай тримаю плиту на рівні 3 для різотто та 1 для бульйону.

Крок 5

Тим часом обваляйте нарізану невеликими шматочками курку спеціями та обсмажте на сковороді. Злийте зайвий жир на паперовому рушнику (я теж смажу на топленому маслі).

Крок 6

Після додавання наступних порцій бульйону, коли рис буде майже «аль денте», додайте останню ложку бульйону, долийте в каструлю з бульйоном води (зазвичай її ще залишається) (навіщо бруднити іншу каструлю), доведіть до кипіння і киньте нарізану шматочками брокколі воду приблизно на півхвилини.

Крок 7

Додайте до рису бланшовану броколі, додайте раніше обсмажену курку, додайте половину вершкового масла, що залишилася, перемішайте і залиште на деякий час під кришкою.

Крок 8

Натріть на тертці, додайте стільки сиру, скільки хочете і розкладете по тарілках. Готовий!

Ніколи не думала, що приготування їжі принесе мені якесь задоволення, але я це зробила. Мабуть, людина старіє. 😉 Рекомендую спробувати перед тим, як відправитися на рибалку на оселедця та коропа, або як відпочинок після поїдання всіх різдвяних делікатесів.


Автор Страви: “Simplicite”

Залишити відповідь