Контакти:

304238EE 3119 4686 B59B 29C1DB4E9613

Органічне землеробство

Сьогодні ми святкуємо День органічного сільського господарства ЄС.

З цієї нагоди я приготував щось особливе 🙂

Запрошую вас на інтерв’ю з пані Олена Панічі, керівник відділу органічного сільського господарства та сталого розвитку Генерального директорату з сільського господарства та розвитку сільських районів Європейської комісії. Для мене велика честь розмістити у своєму блозі таку особистість 🙂

***

День органічного сільського господарстваАгнешка: У нас була можливість зустрітися два тижні тому на виставці SANA у Болоньї, де ви говорили про органічне землеробство на одній із панелей.

Сьогодні, 23 вересня, ми відзначаємо День органічного сільського господарства ЄС, тому це гарна нагода поговорити про це і, звичайно, подякувати вам за згоду на цю коротку розмову.

Я хотів би запитати про кілька речей, які, безперечно, будуть цікавими і польським підприємцям.

Почнемо із загального питання: як сьогодні справи з органічним землеробством у ЄС?

Чи вважаєте ви реалістичною мету виділення до 2030 року не менше 25% сільськогосподарських земель у ЄС для органічного землеробства, прийняту у стратегії «Від ферми до виделки»? Як ми – як Європа – досягаємо цієї мети?

Олена: Останні дані за 2020 рік показують, що площа сільськогосподарських земель, які використовуються для органічного землеробства на європейському рівні, становить 9,1% загального обсягу.

На рівні держав-членів існує велика різниця між різними країнами: від 26% в Австрії до приблизно 1% на Мальті. Відмінності, безумовно, зумовлені сільськогосподарською структурою країни, але вони також відбивають зрілість органічного ринку.

Це важливо, оскільки вказує на наявність великого потенціалу зростання.

Ціль у 25%, безумовно, амбітна, але, встановивши цю мету, Європейська комісія дала чіткий сигнал про те, що необхідний перехід до сталого розвитку.

Агнес: : Польський сільськогосподарський потенціал дуже великий. ІОднак площа, відведена органічному сільському господарству, є відносно невеликою, і ми далекі від таких країн, як Австрія, Франція, Німеччина чи Італія.

Як, окрім фінансування ЄС, можна спонукати фермерів перейти на іншу продукцію та як можна підтримати весь сектор?

Можливо, є якісь особливо цікаві «хороші практики», які використовуються в інших державах-членах ЄС, яким Польща могла б наслідувати як приклад?

Олена: Перш за все варто нагадати, що європейський комісар із сільського господарства Януш Войцеховський — поляк і є затятим прихильником органічного землеробства.

Він відразу ж присвятив себе розвитку галузі та у своєму виступі в Європейському парламенті пообіцяв, що європейський план дій щодо органічного сільського господарства супроводжуватиме зростання сектора до цільового показника у 25%.

Він виконав свою обіцянку, і в березні 2021 року було прийнято план дій, після чого розпочалася низка заходів щодо розвитку сектору.

Насправді, в рамках Єдиної сільськогосподарської політики йдеться не лише про гроші, а й про те, що всім країнам необхідно створити найкращі умови для розвитку органічного сільського господарства.

Ми на європейському рівні розробили план дій щодо розвитку органічного сільського господарства, який, як я вже сказав, був прийнятий у березні минулого року та має великий успіх.

План складається з трьох осей та 23 заходів, та його сила зростання споживання на європейському рівні як рушійна сила конверсії.

Якщо баланс між попитом та пропозицією не буде збережено, існує ризик обвалу цін.

Насправді багато дій спрямовані на збільшення споживання: збільшення кількості органічних продуктів у громадських їдальнях; з цією метою максимально ефективно використовувати існуючі інструменти, такі як зелені закупівлі.

Крім того, були збільшені кошти на просування на європейському рівні: більша частина бюджету сільськогосподарських досліджень спрямовується на дослідження з конкретних тем чи тем, пов’язаних з екологією, щоб надати фермерам правильні інструменти для конкуренції на ринку.

Польща могла б піти тим же шляхом, вказаним у європейському плані, з твердим планом дій щодо розширення територій, які насправді все ще дуже обмежені, враховуючи величезний потенціал країни.

Для обміну передовим досвідом ми створили групу під назвою «Біологічні посли», котрі зустрічаються кожні три місяці для обміну ідеями та пропозиції передового досвіду.

Ми помітили велику вдячність цій групі, бо іноді не вистачає ідей, а не ресурсів чи навичок.

Ми також пам’ятаємо, що відзначаємо не лише день органічного землеробства, а й вручення екологічних нагород, які вручаються 8 категоріям людей, територій чи підприємців, які видаються у просуванні органічного землеробства по всій Європі.

Агнешка: Так, звичайно. Ознайомитись з результатами конкурсу можна тут.

І якщо йти далі, дискусія, в якій ви брали участь на виставці SANA, називалася «Майбутнє продуктів харчування».

Тож давайте теж заглянемо трохи у майбутнє. Одна з популярних форм вирощування рослин, у тому числі: у Польщі є вертикальні ферми.

І ось питання: чи можна сертифікувати вертикальні культури як органічні? Якщо так, то яких умов слід дотримуватися?

Олена: Вертикальне землеробство – я припускаю, що ми маємо на увазі безпідставне або субстратне землеробство – не може бути сертифіковано як органічне.

Фактично, це дуже чіткий принцип органічного землеробства: рослина має добре рости та харчуватися, укорінившись у ґрунті. Цей принцип відображає повагу до природного сільськогосподарського циклу і явно ґрунтується на фізіології рослин.

Агнес: Чи будуть непродовольчі товари, такі як взуття чи шкіра, що використовуються у їхньому виробництві, також маркуватимуться еко-сертифікатом?

У додатку I Регламенту 2018/848 йдеться про шкіряні вироби. Чи можна розводити, наприклад, хутрових звірів для шкіргалантерейних виробів (окремо виробництва продуктів харчування)?

Олена: Нова постанова фактично поширюється на низку несільськогосподарських товарів, перелічених у Додатку 1 Екологічного регламенту. Скини також включені з огляду на їх численні функції.

Агнешка: Давайте на хвилинку зупинимося на непродовольчих товарах.

Чи планується в майбутньому запровадити спеціальні рішення щодо упаковки/переробки до правил сільського господарства та органічного виробництва? На даний момент у регламенті на цю тему нічого не сказано.

Олена: Органічне регулювання охоплює лише аспекти, пов’язані з виробництвом рослин та тварин, а також продуктами переробки.

Звичайно, у тих, хто виробляє органічні продукти, є цілісне бачення, яке виходить за рамки простих письмових правил і зазвичай включає стійкий розвиток у більш широкому контексті, без чогось нав’язувати.

Для досягнення консенсусу щодо чинного регулювання знадобилося досить багато часу, а додавання інших елементів зробило б його надзвичайно складним.

Агнешка: Зрештою, ще одне – надзвичайно важливе питання. Чи є якісь додаткові статистичні/числові дані щодо фінансування органічного землеробства найближчими роками?

Олена: Що ж, новий CAP набуде чинності наступного року та внесе фундаментальні зміни у підхід до фінансування.

Держави-члени за допомогою своїх національних стратегічних планів мають вирішити, як розподіляти ресурси між різними секторами, включаючи органічне сільське господарство.

Держави-члени представили свої плани протягом року, і ми в органічному секторі також зобов’язалися провести оцінку, щоб гарантувати, що фінансові асигнування та амбіції в галузі продуктивності будуть зрівнянні з проблемами, які чекають на нас у найближчі роки.

Агнес: : Дякую за інтерв’ю і до швидкої зустрічі!

Агнешка Шимецька-Весоловська
доктор юридичних наук

***

Останніми днями продовольчий ринок, особливо ринок рослинна їжа, Новина про нові французькі правила, що обмежують найменування рослинної продукції, була шокуючою.

Франція категорично заборонила назву рослинних продуктів термінами, типовими для продуктів тваринного походження. і таким чином вирішив зробити крок, який Європейський парламент не зробив кілька років тому, розглядаючи питання про запровадження так званої «заборони бургерів» (читати далі…)

Можу я чимось допомогти?

У блозі багато статей, де я безкоштовно ділюся своїми знаннями.

Якщо вам потрібний індивідуальний оплачений юридичну допомогу, звертайтеся.

Розкажіть мені про свою проблему і я підкажу, що ми можемо зробити разом і скільки коштуватиме моя робота.

Агнешка Шимецька-Весоловська


Автор Статті: “ХАРЧОВЕ ПРАВО”

Залишити відповідь