Контакти:

minimalizm w kuchni simplicite

Мій мінімалізм на кухні №2

Пройшло кілька місяців з моменту першого повідомлення про мою мінімалістську кухню (в сенсі їжі, а не техніки). Я обіцяв вам конкретні рецепти і сьогодні виконую свою обіцянку, хоча за цей час дещо змінилося.

Сучасний спосіб життя у контексті харчування

Наш раціон значною мірою визначається станом здоров’я ММ. Не хочу тут входити в його особисту зону і писати про подробиці, але мушу зазначити, що це дуже впливає на те, що і коли ми їмо. Коли я писав попередній текст, ми знаходилися на етапі повної відмови від харчування поза домом (походів у ресторани) і на дієті, покликаної очистити організм від грибка. Я тоді написав, що ми обоє відчули себе набагато краще. Це так, але через кілька місяців з’ясувалося, що не всі симптоми ММ зникли (діагноз нам досі не відомий), а негативним ефектом стало те, що ми сильно схудли. В основному це було пов’язано з тим, що ми хворіли (у моєму випадку це були гормональні проблеми, абсолютно незалежно від їжі), але відмова від цукру, введення великої кількості овочів і т.д., безперечно, також вплинули на вагу.

Тому ми вирішили нормалізувати свій раціон. Ми перестали маніакально уникати цукру (він дуже важливий у протигрибковій дієті) і почали харчуватися у мами ММ під час канікул (бо у нас була можливість). Знаєте, всі ці смаколики: пельмені, лінивці, млинці з домашнім варенням, м’ясом і т. д. Звичайно, все в розумних дозах. А потім ми переїхали до сільської місцевості, що призвело до появи ще одного способу керування ресурсами, коли у вас немає магазину буквально на порозі. Проте засади не змінилися. Ми намагаємося харчуватися просто та дотримуємось певних звичок. Ми не уникаємо м’яса, але я все одно віддаю перевагу вегетаріанським стравам. Я не підсолоджую каву, не їм магазинні солодощі (за одним винятком), не уникаю молочних продуктів, але все одно їх не їм і т.д.

То як же виглядає наша дієта?

МИ ЇМО:

  • багато овочів, особливо «зелених» та сирих,
  • багато круп: пшоно, ячна, гречана і т. д.,
  • риба, особливо копчена скумбрія, лосось та тріска,
  • яйця,
  • силос,
  • трохи житнього хліба на заквасці,
  • м’ясо (фермерська курка, іноді яловичина чи свинина),
  • всі фрукти ми хочемо.

МИ НЕ ЇДИМО:

  • цукор як такий, хоча іноді буває (наприклад, у домашніх десертах) плюс ми їмо мед чи сироп тапіоки
  • білий хліб,
  • дріжджі (у тому числі дріжджовий хліб),
  • ковбаси,
  • молочні продукти (крім кавового молока та сиру Грана Падано),
  • куплені напої,
  • оброблена їжа.

Як бачите, порівняно з попереднім списком трохи змінилося, але не так уже й сильно. Ми, звичайно, їмо більше цукру, наприклад, у фруктах та домашніх десертах (фрукти кришуються, дуже смачно!). Я не особливо люблю м’ясне асорті та молочні продукти, але якщо я додам чеддер у випічку, світ теж не впаде. Це харчовий нормкор, тобто «хардкорна нормальність». 😉

Найбільш важливим елементом є фруктово-овочеві коктейлі. Я знаю, що ми не вживаємо стільки цінних овочів в основних стравах, тому КОЖНОГО ДНЯ п’ємо коктейль на основі шпинату або капусти. До цього я додаю все, що є під рукою. Авокадо та селера є цінними добавками. Яблуко, ківі, банан, лимон, грейпфрут чи апельсин усувають «зелений» смак. Додайте додатково: тертий імбир або лляне насіння. Цей набір сподобався навіть ММ. Це просто змушує вас почуватися краще.

Мінімалістська книга про їжу

СНІДАНОК:

  • пшоняна або вівсяна каша з фруктами (зазвичай яблуко і банан або сезонні фрукти)
  • яйця в різному вигляді (омлет, смажені, некруто і т.д.)
  • млинці з домашнім варенням (рідко, але мені дуже подобається)
  • бутерброди з яєчною пастою (рецепт тут) або паштетом зі скумбрії (рецепт тут)

ВЕЧЕРЯ:

  • песто з макаронами з цільнозернового борошна
  • супи: крупник, овочевий суп, суп з цвітної капусти (рецепт тут), гарбузовий суп та ін.
  • овочево-м’ясний гуляш
  • смажена курка в японському варіанті (рецепт тут) або тайському варіанті (рецепт тут)
  • різотто з овочами, за бажанням з куркою (рецепт тут)
  • кашотто з овочами (за бажанням з куркою)

Десерт:

  • фрукти під крихтою
  • чіа з фруктами в кокосовому молоці
  • овочеві та фруктові коктейлі

Приклади рецептів

Песто з петрушки з макаронами з цільнозернового борошна

В принципі, песто можна приготувати з будь-якої зелені, наприклад, базиліка, петрушки чи редиски, але мені найбільше подобається петрушка. Їх неймовірно просто зробити. Важливими є якісні інгредієнти, особливо гарна оливкова олія та сир. Найпрекрасніше, що ви можете вільно замінювати інгредієнти, щоб знайти свій улюблений смак. Замість арахісу можна використовувати волоські горіхи, мигдаль, смажений гарбуз або насіння соняшника. Замість пармезану чи грана використовували будь-який твердий сир із характерним смаком.

Інгредієнти:

  • 1 петрушка
  • жменя арахісу
  • 1/2 зубчика часнику
  • тертий пармезан або Грана Падано
  • 4 столові ложки оливкової олії

Спосіб приготування:

Змішайте всі інгредієнти в блендері, при необхідності додавши оливкову олію (якщо дуже суху) або горіхи та сир (за смаком). Не перемішуйте занадто довго, суміш повинна вийти досить комкуватою, щоб не втратити свій смак. Я зазвичай їм їх зі звичайними макаронами із цільної пшениці. Велику порцію можна зберігати у холодильнику, але якщо не додавати сир, вона збережеться довше.

Фрукти з крамблом

Нещодавно я робив кілька різних комбінацій, і це нам сподобалося найбільше. Це порція на 4 середніх чи 2 дуже жадібних людей. Можна додати корицю (вона нам не подобається), можна використовувати тільки пшеничне борошно або замінити її, наприклад, борошном із півби. У багатьох рецептах також згадується додавання цукрової пудри. Я використав те, що було під рукою. Перевірено та протестовано на людях. 🙂

Інгредієнти:

  • 1 велике яблуко або два поменше (бажано твердих та кислих)
  • жменя замороженої полуниці
  • жменя замороженої малини

для крихти:

  • 100 г вершкового масла (дісталося з холодильника на півгодини раніше)
  • 100 г пшеничного борошна
  • 100 г вівсянки
  • 100 г коричневого цукру

Спосіб приготування:

Інгредієнти для крамбла я поміщаю в блендер і трохи перемішую, потім подрібнюю крихту руками. Розігріваю духовку до 180 градусів. Форму для запікання змащу вершковим маслом, потім розкладаю нарізані шматочками яблука, посипаю замороженими фруктами, зверху щедро посипаю крихтою. Ставлю в розігріту духовку приблизно на 20 хвилин, але рекомендую поспостерігати – головне, щоб крихта пропеклася і підрум’янилася.

Гуляш із птиці з овочами за рецептом ММ.

Це швидше смак ММ, ніж мій, але мені ця страва дуже подобається. Замість м’яса птиці можна додати свинину. Ви також можете вибрати овочі на свій смак. Ми їли варіант із кольоровою капустою та броколі, теж здорово. Мені подобається додавання копченої паприки – вона надає страві сильного аромату гуляшу.

Інгредієнти:

  • 500 г курячої грудки
  • 1 середня червона цибулина
  • 1 середня біла цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 2 великі столові ложки топленої олії
  • 2 великі моркви
  • 1 петрушка (корінь)
  • шматочок селери
  • жменя зеленої квасолі
  • 4 великі картоплини (або кілька маленьких)
  • 3 лаврові листи
  • 3-4 зернятка запашного перцю
  • 1 чайна ложка подрібненого часнику
  • 1 чайна ложка тертого майорану
  • 1 чайна ложка солодкого перцю
  • 1/4 чайної ложки гострого перцю
  • 1/2 чайної ложки копченої паприки
  • сіль, перець за бажанням

Спосіб приготування:

У великій каструлі обсмажте на топленій олії нарізану цибулю і часник нарізаний скибочками. Додаю нарізану великими шматочками курку та обсмажую до рум’яності. Додаю всі спеції та перемішую. Усі нарізані досить великими шматочками овочі (морква і петрушку – товстими скибочками, картопля – товстими кубиками) і заливаю водою, доки вона все не покриє. Варіть, поки він не загусне, а картопля не стане м’якою. Подавайте зі свіжим часником або цибулею-пореєм.

Кашотто з овочами

Цей рецепт мені дати найскладніше, тому що я готую його самостійно та використовую те, що є під рукою. Я вибираю перлову крупу (нітральнішу за смаком) або гречку. Основа завжди червона цибуля та часник, які я обсмажую на топленій олії 2-3 хвилини. Потім додаю крупу і обсмажую, твердіші овочі – обсмажую, легші овочі та спеції – обсмажую. Додаю бульйон/рідина, перемішую і накриваю кришкою, щоб крупа напилася. Фотографія носить ознайомлювальний характер – для цього рецепту я не фотографувала і точно її не пам’ятаю. 🙂

Інгредієнти:

  • 1 столова ложка топленої олії
  • 1 червона цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1/4 склянки перлової крупи
  • 1 морква
  • 1 петрушка
  • жменя зеленої квасолі
  • 1 кабачок
  • 1 чашка гарячої води
  • 1 столова ложка соєвого соусу
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту
  • 1/2 чайної ложки куркуми
  • 1/2 чайної ложки солодкого перцю
  • 1/2 чайної ложки копченої паприки

Спосіб приготування:

Цибулю нарізаю кубиками, часник нарізаю пластинками і обсмажую все на олії 3-5 хвилин (на слабкому вогні, тобто 3 на індукційній плиті). Додати крупу і смажте 3-5 хвилин. Додаю твердіші овочі (морква і петрушку, нарізані скибочками, кубиками або натерті на великій тертці) і знову обсмажую 3-5 хвилин. Потім додаю більш легкі овочі (нарізану квасолю та нарізані кубиками кабачки) та спеції. Замість копченої паприки, що має характерний смак, можна гостру. Обсмажуємо усі 3-5 хвилин. Додаю рідину (вода плюс соєвий соус плюс бальзамічний оцет). За бажанням це може бути овочевий бульйон. Варити на повільному вогні під кришкою 20 хвилин. Коли крупи вип’ють рідину (якщо мало, додаю), знімаю з вогню, додаю сіль та перець за смаком. Чекаю кілька хвилин і подаю з петрушкою, шніт-цибулею або дрібно нарізаною свіжою цибулею-пореєм (зелена частина).

Коктейль з капусти та шпинату з фруктами

Ось деякі приклади інгредієнтів. Зелень і сік (можна, наприклад, замінити яблучним або ананасовим) – основа, решта – добавки на ваш вибір. Найцікавіше – змішувати та знаходити свою улюблену комбінацію. Щоб було корисно і смачно. Я віддаю перевагу кислому ефекту, тому люблю додавати більше лимона або грейпфрута.

Інгредієнти:

  • 1 велика жменя капусти (я відриваю дуже товсті частини стебел)
  • 1 велика жменя шпинату
  • 1 яблуко
  • 1 банан
  • 1/2 лимона (зрізати шкірку та серцевину, видалити насіння)
  • 1-2 ківі
  • 1 стебло селери
  • 1/2 авокадо
  • свіжий апельсиновий сік (для розрідження)

Спосіб приготування:

Всі інгредієнти кидаю в блендер, потім поступово додаю апельсиновий сік, щоб коктейль не вийшов надто густим. От і все!

***

Як бачите, це, як і раніше, проста кухня, прості рецепти. Ми зараз удосконалюємо нашу кухню, дачну логістику. Живучи у Варшаві, ми рідко купували “в наявності”. Нам не потрібно було детально планувати щотижневе меню і т. д. Якщо поряд з будинком є ​​магазини, ви завжди можете піти і купити інгредієнт, що бракує. Тепер нам не хочеться час від часу їздити до міста за покупками. Це не ефективно та не екологічно. Тому ми трохи реорганізуємо своє життя у цьому плані. Не скажу, що я задоволений. Я давно хотіла запровадити певні правила (див. планування меню), але хлопець обурився. Тепер виходу нема. 😉


Міні-книга рецептів готова до друку!

Я також хочу зібрати всі наведені вище рецепти (ті, які пов’язані та описані) в один файл, готовий до друку та приготування. Я планую розіслати його передплатникам розсилки в найближчому майбутньому. Якщо вам цікаво, підпишіться нижче. Щоб не підписуватися наосліп ;), ви можете переглянути останню розсилку новин тут.

Сподіваюся, цей текст буде корисним для вас. Якщо вас цікавить логістика будинку, кухні та організація нашої мінімалістської кухні, дайте нам знати. Намагатимуся підготувати такий запис, як тільки пропрацюю деталі.


Автор Страви: “Simplicite”

Залишити відповідь