Контакти:

plant based meat 2

Чергова «заборона бургерів» — італійці цензурують назви рослинних замінників

Після Францією у боротьбу найменування рослинних замінників м’яса приєднується Італія. Нещодавно законопроект було представлено в італійському парламенті. заборона на використання щодо продуктів рослинний назви, характерні для м’ясних продуктівтакі як бургер, ковбаса, котлета і т.д.

Заборона бургерів

Що конкретно передбачає проект?

Як і у Франції (про яку я писав тут), італійське законодавство забороняє використання наступних термінів щодо «перероблених продуктів, що містять рослинні білки»:

  1. юридично визначені назви, зарезервовані для м’яса, м’ясних продуктів або продуктів з переважним вмістом м’яса
  2. посилання на види тварин та групи видів або на морфологію чи анатомію тварин
  3. термінологія, що підходить для продукції, що реалізується в м’ясних магазинах, м’ясних та рибних кіосках
  4. назви продуктів тваринного походження, які зазвичай використовуються в торгівлі.

Порушення вищезгаданої заборони тягне за собою адміністративний штраф у розмірі від 500 до 7500 євро.

Проте заборона не поширюється на м’ясні продукти з додаванням білка, ароматизаторів або інших інгредієнтів. Аналогічно, це не застосовуватиметься до готових страв, що містять комбінацію інгредієнтів тваринного походження з іншими інгредієнтами, які не призначені для заміни м’ясних продуктів.

Чи заборонять на італійському ринку вегетаріанські бургери з Польщі?

Проект також включає посилання на принципи взаємного визнання.

А саме, він передбачає, що заборони, що містяться в ньому, не поширюються на продукцію, яка законно виробляється або продається в іншій державі-члені Європейського Союзу (або в іншій країні, що входить до Угоди про ЄЕЗ, або в Туреччині).

Однак було підкреслено, що такий виняток відбувається лише в тому випадку, якщо у правилах країни походження визнаються «загальні цілі сталого розвитку, спрямовані на захист довкілля, здоров’я людей, тварин і рослин, а також інтереси споживачів».

Таким чином, таке становище забезпечить де-факто Можливості обмежити торгівлю в Італії також продукцією, що імпортується з інших країн ЄС, включаючи Польщу.

Чим виправдано заборону на «звучання м’яса»?

У контексті проекту особливої ​​уваги заслуговує обґрунтування, використане італійськими депутатами, які пропонують нові правила.

У мистецтві. 1 проекту ми офіційно читаємо, що його мета:

охороняти національну зоотехнічну спадщинувизнаючи його високу культурну, соціально-економічну та екологічну цінність та надаючи йому відповідну підтримку, гарантуючи при цьому високий рівень захисту здоров’я людини, інтересів споживачів та їх права на інформацію.

Щодо захисту прав споживачів, ст. 3 зазначено, що йдеться про:

запобігання введенню споживача в оману щодо характеристик, наслідків споживання чи властивостей харчових продуктів.

Здавалося б, це обґрунтування аналогічне до інших законодавчих ініціатив такого типу (наприклад, у Франції), але в італійському регулюванні з’являється зовсім новий аспект.

Ну і як зазначено у вступі до проекту:

йдеться не про просте інформування споживачів, які чудово знають, що, наприклад, «веганська мортаделла» не містить м’яса; це більше про ризик бути введеним в оману, думаючи, що продукт рослинного походження має таку ж харчову цінність (а також те, що він був зроблений з використанням тих же традиційних методів і з тією ж ретельністю), що і продукт на основі м’яса.

Депутати Європарламенту наголосили, що:

продукти, одержані на переробних підприємствах, які подрібнюються, змішуються, збагачуються ароматизаторами та загусниками, не мають нічого спільного з погляду харчової цінності зі справжніми продуктами, отриманими в результаті тваринництва; вітаміни, білки, мінеральні солі (а найчастіше і загальна калорійність) суттєво відрізняються від продуктів тваринного походження. Таким чином, споживачеві пропонуються альтернативи, які не мають такого ж внеску, багатства та харчової цінності. Слід пам’ятати, що їжа тваринного походження – єдина, яка може забезпечити певні необхідні поживні речовини, такі як білки та амінокислоти, у потрібних кількостях та правильних пропорціях і правильно вписується у збалансований режим харчування.

Про продукти рослинний однак в обґрунтуванні ви можете прочитати, що:

у списку інгредієнтів альтернативної продукції зазначено використання безлічі добавок, ароматизаторів та підсилювачів, необхідних для забезпечення текстури та смаку рослинної сировини; це речовини, використовувані легально, але які слід вживати надлишку.

У результаті депутати прямо заявляють: називати рослинні замінники м’яса «синтетичною їжею».

Поки що невідомо, чи буде і коли проект прийнято у запропонованому вигляді.

Він, безумовно, викликав бурхливу дискусію в Італії, за якою варто спостерігати.

Ви можете прочитати весь проект тут.

Агнешка Шимецька-Весоловська
доктор юридичних наук

***

Останніми днями продовольчий ринок, особливо ринок рослинна їжа, Новина про нові французькі правила, що обмежують найменування рослинної продукції, була шокуючою.

Франція категорично заборонила назву рослинних продуктів термінами, типовими для продуктів тваринного походження (Читати далі…)

Можу я чимось допомогти?

У блозі багато статей, де я безкоштовно ділюся своїми знаннями.

Якщо вам потрібний індивідуальний оплачений юридичну допомогу, звертайтеся.

Розкажіть мені про свою проблему і я підкажу, що ми можемо зробити разом і скільки коштуватиме моя робота.

Агнешка Шимецька-Весоловська


Автор Статті: “ХАРЧОВЕ ПРАВО”

Залишити відповідь